Rode bultjes op je bovenarmen, rug of bovenbenen, soms zelfs op de wangen. Het jeukt af en toe en soms lijkt het op kippenvel. Herkenbaar? Dan kan het zijn dat je last hebt van Keratosis Pilaris.
Keratosis pilaris wordt gekenmerkt door kleine ruw aanvoelende bultjes die in 85% van de gevallen al voor het 20e levenjaar ontstaan. Keratosis pilaris komt vaak voor in combinatie met roodheid op de bovenarmen en benen. Soms bevindt het zich ook in het gezicht, op de billen of op de romp. Keratosis pilaris wordt vaker gezien bij een droge huid.
Meestal geeft het geen klachten, soms kan het gepaard gaan met wat puistjes.
Als het zeer uitgesproken is kan het als cosmetisch storend beschouwd worden.
De oorzaak
Er wordt gedacht dat de bultjes bij keratosis pilaris een gevolg zijn van kleine verstoppingen van de haarfollikels veroorzaakt door keratine. Keratine is een bestanddeel van de huid, maar bij mensen met keratosis pilaris wordt het in overmaat geproduceerd. Eigenlijk verloopt het rijpingsproces van de huidcellen niet helemaal correctl. De kans is aanwezig dat de klachten ook in de familie voorkomen, keratosis pilaris kan namelijk erfelijk zijn.
Wat verergert de keratosis pilaris?
Douchen en baden, vooral met heet water en veel zeepachtige producten,  wast het natuurlijk beschermende vetlaagje van de huid. Door meer talg te gaan producren probeert het lichaam dit weer te herstellen. Het lichaam wil het vetlaagje graag herstellen om te voorkomen dat er (te) veel vocht uit de huid kan verdampen en er slechte stoffen naar binnen kunnen. Bij veel en te heet douchen met veel zeep kunnen de talgklieren het niet meer bijbenen en ontstaat een droge huid met een verminderde barrièrefunctie. Deze droge huid is een belangrijke factor in het ontstaan van keratosis pilaris.
Wat kun je (zelf) doen?
Hoewel je keratosis pilaris moeilijk echt kan genezen kun je wel een aantal dingen doen om de klachten te verbeteren;
De kleine verstoppingen kan je voorkomen door regelmatig te exfoliëren (dode huidcellen verwijderen). De beste optie om dit te doen is salicylzuur. Voor het gezicht is een percentage1of 2% geschikt en voor het lichaam 3-6%. Een fysieke scrub zoals een suikerscrub kan de huid juist uitdrogen, wat de klachten verergerd.
Omdat een droge huid een belangriijk factoren in het ontstaan is, is het belangrijk om de huid goed vet te houden. Gebruik zo veel mogelijk ongeparfumeerde producten en smeer je direct na het wassen in.
Kalmerende stoffen als zoethoutwortel of groene thee kunnen helpen de huid wat te kalmeren en de roodheid iets te verminderen.
Zijn bovengenoemde maatregelen niet hulpzaam, is het zinvol een afspraak te maken met een dermatoloog of huidtherapeut. Verschillende studies tonen aan dat zowel IPL als Laser gunstige effecten hebben op de structuur van de huid en de roodheid van de keratosis pilaris.
Groetjes,
Zenzi
Commentaires