top of page

Acerca de

pexels-koolshooters-7324942.jpg

Wat is huidtherapie?

Wat is een huidtherapeut?

Een huidtherapeut is een paramedicus. Dit houdt in dat zij geen arts is, maar wel medische handelingen verricht. Haar expertise ligt in de verzorging van de huid.

Wat doet een huidtherapeut en hoe kan zij jou van dienst zijn?

Een huidtherapeut behandelt zieke, beschadigde, of gewonde huid. Je kunt bij een huidtherapeut terecht voor huidproblemen zoals acne en littekens veroorzaakt door brandwonden. Daarnaast biedt zij advies over huidverzorging en beoordeelt zij plekjes en vlekjes waarover u twijfelt. Ten slotte kunt u bij een huidtherapeut verschillende cosmetische behandelingen ondergaan. Door middel van diverse behandelingen kan de gezondheid en kwaliteit van de huid verbeterd worden, bijvoorbeeld door rimpels te verminderen en rosacea of eczeem te behandelen. Daarnaast wordt er preventief gewerkt, waarbij zij voorlichting geeft over zelfonderzoek ter detectie van huidkanker. Tot slot biedt de huidtherapeut behandelingen voor wonden, diverse laserbehandelingen en de behandeling van oedeem.

Wat onderscheidt een huidtherapeut van een schoonheidsspecialist en een dermatoloog?

De huidtherapeut heeft een vierjarige hbo-opleiding in Huidtherapie gevolgd, die valt onder de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Na afronding van de opleiding is zij verplicht zich te registreren bij het BIG-register en nascholingen te volgen. Het onderscheid tussen deze beroepen ligt in het feit dat de huidtherapeut zich richt op behandelingen van zieke, beschadigde of gewonde huid, zonder de bevoegdheid tot het stellen van diagnoses of het voorschrijven van medicatie. Huidtherapie vormt een aanvulling op dermatologie. Je kunt bij een huisarts of dermatoloog worden doorverwezen, maar je kunt ook zonder verwijzing een afspraak maken. De meeste huidtherapeuten hebben hun eigen praktijk, maar ze kunnen ook in verpleeghuizen, zorginstellingen, ziekenhuizen werken, en zelfs behandelingen aan huis bieden.

Dermatologie is een medisch specialisme dat een opleidingsduur van vijf jaar vereist, na afronding van de zesjarige opleiding Geneeskunde. Een dermatoloog stelt diagnoses en kan medicatie voorschrijven. Bovendien kan een dermatoloog huidbiopsieën uitvoeren, spataderen verwijderen en injectables gebruiken om rimpels te behandelen.

Wat zijn de sterke punten van de huidtherapeut?

De voordelen van een huidtherapeut zijn onder andere snelle toegang tot zorg, hoogwaardige kwaliteit van behandelingen, gebruik van moderne apparatuur, en een breed scala aan behandelingen, waaronder camouflagetherapie, lichttherapie, lasertherapie, peeling en coagulatie. Ze neemt de tijd voor de cliënt en hecht waarde aan klantvriendelijkheid. De persoonlijke benadering zorgt voor een vertrouwensband tussen de cliënt en de behandelaar. De huidtherapeut stelt in samenwerking met de cliënt een behandelplan op en voorziet in persoonlijk advies.

Vergoeding door zorgverzekeraars:

Doorgaans worden behandelingen vergoed via aanvullende zorgverzekeringen. Voorbeelden hiervan zijn acnétherapie, camouflagetherapie, littekentherapie en oedeemtherapie. De kosten van de behandeling kunnen bij de zorgverzekeraar worden gedeclareerd, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. Indien dit niet het geval is, zal dit altijd duidelijk worden gecommuniceerd.

Als u vermoedt dat u een huidprobleem heeft of vragen of klachten over uw huid heeft, kunt u rechtstreeks contact opnemen met een huidtherapeut. Professionele paramedische huidzorg is voor iedereen toegankelijk zonder de noodzaak van een verwijzing van een arts of specialist. Dit beleid, bekend als Directe Toegang Huidtherapie (DTH), is het resultaat van de beslissing van de minister van Volksgezondheid om bijna alle paramedische beroepen direct toegankelijk te maken, inclusief huidtherapeuten.

Dit biedt diverse voordelen, aangezien huidtherapeuten specifieke, uitgebreide kennis van de huid hebben. Als u een huidprobleem vermoedt, kan de huidtherapeut snel duidelijkheid verschaffen en indien nodig direct met de behandeling beginnen, meestal zelfstandig uitgevoerd. Als de huidtherapeut van mening is dat verdere medische hulp nodig is, kan zij u ook adviseren om een huisarts te raadplegen. Huidtherapeuten zijn deskundig en speciaal geschoold in het kader van de Directe Toegang Huidtherapie, waarbij zij beoordelen of u in aanmerking komt voor een huidtherapeutische behandeling. De titel 'huidtherapeut' is beschermd en wordt toegekend aan HBO-gediplomeerden die voldoen aan wettelijk vastgestelde eisen op het gebied van opleiding en deskundigheid.

Kortom, bij diverse huidklachten kun je uitstekend geholpen worden door een huidtherapeut.

Verzending binnen twee werkdagen | Gratis verzending vanaf €75

bottom of page