Tijdens de pasen dit weekend denk dat de meeste van ons de nodige chocolade paaseieren op zullen hebben. De discussie over de invloed van chocola op de huid wordt al jaren gevoerd. Een bekende aanname die ik vaak hoor in de praktijk is dat je van chocolade puistjes zou krijgen. Hoe zit dat en wat doet chocola eigenlijk met de huid en heeft chocolade ook nog een positieve invloed op de huid (gelukkig wel!)? Je leest het allemaal in deze blog!
De negatieve effecten van chocolade op de huid zijn niet te wijten aan de cacao, de cacao zelf is namelijk niet persé slecht voor de huid. De boosdoeners zijn vooral andere ingrediënten, voornamelijk de grote hoeveelheid suiker en de melk zijn van invloed op de huid.
Suikers De grootste boosdoener is suiker. Wanneer we suiker binnen krijgen via onze voeding, wordt dit in de dunne darm afgebroken naar een stof genaamd glucose. Glucose is het kleinste deeltje waarnaar ons lichaam een suiker of koolhydraat kan afbreken. Deze glucose komt in de bloedbaan, en wordt getransporteerd naar onze cellen om deze van energie te voorzien. Om deze glucose op te nemen moet het lichaam insuline aanmaken, deze stof is namelijk nodig om de glucose om te zetten naar stof die het lichaam als energie kan gebruiken. Wanneer we suikers en zetmelen uit onze voedings binnen krijgen stijgt dus de hoeveelheid insuline in ons lichaam om al deze suiker af te breken en om te zetten naar energie.
Nu is uit onderzoek gebleken dat insuline brijdraagt aan een versnelde huidveroudering. Bovendien zorgt een verhoogd insuline ook dat de productie van androgene of mannelijke hormonen stijgen. Een stijging in deze hormonenen heeft als gevolg een toegenomen talgproductie, een verdikte bovenste huidlaag en meer ontstekingen of puistjes.
Door deze ontstekingen ontstaan vrije radicalen. Vrije radicalen zijn zeer kleine, reactieve moleculen in ons lichaam. Ze maken verschillende moleculen onstabiel, met schade aan lichaamscellen, eiwitten en DNA als gevolg.
Wanneer er te veel suikers ons lichaam binnen komen, kunnen deze niet meer voldoende worden afgebroken en opgenomen door het lichaam. In dat geval gaan suikermoleculen zich vast maken aan de eiwitten in ons lichaam, dit noemen we glycatie. De eiwitten 'versuikeren'. Deze glycatie zorgt ervoor dat er verschillende stoffen worden aangemaakt die ontstekingsbevorderend zijn maar ook tot gevolg hebben dat het collageen en elastine in de huid stug(er) wordt. Normaal zorgen collageen en elastine voor de stevigheid en elasticiteit van de huid en bloedvaten.
Let wel; natuurlijk zijn suikers niet alleen verantwoordelijk voor huidveroudering en het onstaan van acne. Hierbij spelen nog vele andere factoren een rol!
Melk Meestal bevatten paaseitjes of andere chocolade(s) naar veel suiker ook melk. Het probleem hierbij is dat melk melksuikers bevat. Ook melksuikers kunnen de aanmaak van androgenen of mannelijke hormonen stimuleren. Melksuikers kunnen ook invloed hebben op eczeem doordat (melk)suikers een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken. Nog een rede kan zijn dat sommige mensen met huidproblemen reageren wanneer de melkeiwitten ontstekingsreacties is de darmwand veroorzaken. Koemelk eiwitten zijn net iets te groot om goed doorgelaten te worden in de darmwand. Maar het lichaam wil wel erg graag de eiwitten hebben, daarom doet het toch zijn best om de koemelk eiwitten op te nemen. Hierdoor raakt de darmwand verzwakt, wat je terug kunt zien in de huid.
Positieve effecten van chocolade Laten we afsluiten met wat positiviteit, chocolade is namelijk niet alleen erg lekker maar heeft ook positieve effecten op de huid. Chocolade bevat, uiterraad, cacao. Cacao bevat zeer veel flavonoïden. Flavonoïden zijn anti-oxidanten, anti-oxidanten zijn heel belangrijk in de strijd tegen vrije radicalen en huidveroudering. Bovendien zorgen ze voor een betere werking van insuline en bij regelmatig gebruik zien we minder chronische ontstekingen.
Wanneer je dus echt niet van chocolade af kunt blijven, eet ze dan zo puur mogelijke chocolade. Het liefst vanaf 80% cacao. Zo bevat de chocolade de minste hoeveelheid suiker(s) en melk maar de grootste hoeveelheid flavonoïden. Let wel!: niet alle chocolade bevat grote hoeveelheden flavanoïden. Zelfs niet altijd die met een grote hoeveelheid cacao (pure chocolade). Helaas gaan de werkzame stoffen zoals de flavonoïden namelijk verloren wanneer de cacao wordt verhit. Tijdens het productieproces wordt chocolade vaak op een hoge temperatuur gemalen en gebrand waardoor de polyfenolen verdwijnen. Het gunstige effect van chocolade is daarmee deels verdwenen. Houd dit dus goed in de gaten!
Ik hoop dat jullie het afgelopen weekend, net als ik, van de paasteitjes hebben genoten!;)
Groetjes,
Zenzi
Comments