top of page

Stress en de huid… hoe zit dat nu?

Bijgewerkt op: 4 mrt.


Gestrest meisje met boek op gezicht.

Zoals ik eerder deze week op mijn social media schreef heb ik net de laatste tentamens van dit studiejaar achter de rug. Deze tentamens gaan natuurlijk niet voorbij zonder de nodige drukte, vermoeidheid, spanning en stress. Dit alles zie ik binnen no time aan mijn huid. Ik krijg puistjes en mijn huid wordt doffer en droger. Herkenbaar? Stress en de huid… hoe zit dat nu?


Tegenwoordig is er wetenschappelijk bewijs dat negatieve emoties ervoor zorgen dat je niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk niet goed in je vel komt te zitten! De huid van de mens zit vol met zenuwuiteinden, deze reageren niet alleen op signalen van buitenaf zoals kou en pijn maar ook op andere stofjes in ons lichaam die vrijkomen bij angst of spanning. Bovendien is de huid een soort hormonenfabriek, sstress en andere emoties als angst en juist blijdschap hebben invloed op onze hormoonproductie. Drie keer raden waarop deze hormonen en grote invloed hebben...

De stof cortisol heeft een belangrijke rol in dit allles. Het hormoon cortisol wordt aangemaakt bij stress om te zorgen dat we ermee om kunnen gaan. Het zorgt dat we tijdelijk meer energie en kracht krijgen zodat we ons kunnen redden uit de stressvolle situatie waarin we ons bevinden. Cortisol is dus een hele nuttige stof, tenzij het te lang in ons lichaam aanwezig blijft. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een onregelmatig dag en nacht ritme dat lange tijd aanhoud of bij chronische stress. Als cortisol voor langere tijd in verhoogde mate in ons lichaam aanwezig blijft worden we dikker, gaan onze bloedvaten kapot, raken we vermoeid en somber en verouderen we sneller. In de huid zorgt cortisol dat de aanmaak van stoffen die vrijkomen bij ontstekingen en de productie van talg gestimuleerd worden. Hierdoor ontstaan puistjes.


Bovendien beschadigt cortisol de barrièrefunctie van je huid waardoor er meer vocht verdampt en je huid na verloop van tijd (ondanks de initiële verhoogde talgproductie) droog en dof wordt. Misschien gaat hij zelfs irriteren of ontsteken. Wanneer dat allemaal nog niet erg genoeg is, veroorzaakr chronisch (langdurige) stress ook huidveroudering. Dit komt doordat je lichaam door de stijging van cortisol stofjes aanmaakt die het collageen in je huid kapot maken. Collageen zorgt juist voor een stevige en strakke huid!

Al met al is het dus niet alleen voor een gezonde geest maar ook voor een gezonde huid belangrijk af en toe een paar keer diep adem te halen en tijd te maken voor ontspanning en leuke dingen!


Ik heb een aantal boeken besteld en vakantie van mijn studie, na alle tentamen stress even tijd voor ontspanning. Wat gaat jij doen om te ontspannen?


Geniet voor nu in ieder geval van een rustig en vooral ontspannen weekend…


Groetjes,


Zenzi

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


Verzending binnen twee werkdagen | Gratis verzending vanaf €75

bottom of page