De zon kan grote gevolgen voor de huid hebben.
Huidveroudering, pigmentvlekken en huidkanker zijn slechts enkele gevolgen die de UV-straling gepaard met de zon met zich mee brengt. In deze blog leg ik u welke soorten straling er zijn, hoe deze tot huidkanker kunnen leiden en waarom het belangrijk is om elke dag een zonnebrand te gebruiken (ook in de winter!)
De zon zend 3 verschillende soorten straling uit. Allereerst is er de zichtbare straling, het licht dat jij en ik zien. Ten tweede is er infraroodstraling, dat is de warmte die we voelen. Ook onzichtbaar is ultraviolette straling. De gevolgen van deze straling kun je echter wél zien en voelen.
Drie soorten UV-straling
Deze laatste vorm van straling is in drie sub-categorieën in te delen.
Allereerst UV- A, 90 tot 95% van de straling die op aarde komt is UV-A. Ondanks dat dit de minst schadelijk vorm van de UV soorten is, dringt hij wel het diepst door in de huid en gaat hij door glas. UV-A is onder andere verantwoordelijk voor verbranding en huidveroudering.
UV- B wordt deels door de ozon geabsorbeerd. UV-B komt niet zo diep in de huid in als UVA. UV-B is voornamelijk verantwoordelijke voor verbranding maar ook voor photoaging.
Bovendien is UV-B kankerverwekkend, wat inhoud dat hij verantwoordelijk is voor het ontstaan van huikanker.
Nog een belangrijk punt is dat UV-B het gehele jaar door even sterk is en niet seizoensafhankelijk. Waar UV-A sterker is in de zomer dan in de winter wordt UV-B hierdoor niet beïnvloed. Dit betekent dat het gebruik van zonnebrand dus het hele jaar door van groot belang is!
UV-C wordt bijna compleet door de ozon geabsorbeerd. Dit is maar goed ook want hij is erg schadelijk en sterk kankerverwekkend.
Het ontstaan van huidkanker
Juist vanwege de kankerverwekkende rol van UV-straling is het zo belangrijk om je er goed tegen te beschermen.
Huidkanker kan via twee wegen ontstaan, allereerst de mutatie van een gen in ons lichaam en twen tweede door een verminderd immuunsysteem.
In ons lichaam hebben we een zogehete tumorsuppressorgen, dat is een gen dat onbeperkte deling van een cel voorkomt en daarmee het ontstaan van (huid)kanker verhindert. Wanneer dit gen ontregelt of beschadigd raakt kan het zijn remmende werking niet meer uitoefenen en kunnen cellen ongeremd groeien wat kan resulteren in huidkanker. Blootstelling aan zon (UV-A en UV-B) resulteert in een mutatie of ontregeling van dit gen.
Apoptose is het proces waarin een cel zichzelf doodt. Apoptose wordt daarom ook wel ‘geprogrammeerde celdood’ genoemd. Cellen zetten dit gecontroleerde zelfmoord-programma in werking na groeiarrest, als ze beschadigd of te oud zijn.
Apoptose staat normaal onder invloed van het hierboven besproken gen, wanneer dit zijn werk niet meer kan dien vindt apoptose niet meer (voldoende) plaats waardoor cellen zich ongeremd kunnen delen.
Ook zorgt de zon ervoor dat het immuunsysteem minder wordt en vaak zorgt dit samen met de P53 mutatie zorgt voor kanker. Je DNA brokkelt af waardoor er mutaties ontstaan in de keratinocyten.
Op zoek naar een goede zonbescherming? Neem een kijkje in de webshop voor meer informatie. Nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op!
Groetjes, Zenzi
Comentários