top of page

Een goede moisturizer, waar let je op?

Bijgewerkt op: 4 mrt.


Vrouw die crème

De een zegt créme, de andere lotion en weer andere moisturizer. Maar hoe vindt je nu een goede die past bij jou huidtype? Ingrediënten, de verpakking en of de moisturizer wel of geen UV-bescherming bevat zijn allemaal van invloed. en goede moisturizer, waar let je op? In deze blog zet ik voor je op een rijtje waar je op kunt letten.


De ingrediënten De ingrediënten in een créme zijn natuurlijk erg belangrijk. In deze blog zal ik een paar categorieën van ingrediënten bespreken die veel in crémes voorkomen. Let wel; bij een reinigingsproduct voor de huid kunnen weer andere categoriën ingrediënten van belang zijn.

In een goede créme zitten het liefst geen uitdrogende en irriterende stoffen zoals alcohol en parfum. Geurstoffen kunnen de huid flink irriteren en soms in combinatie met de zon zelfs voor vlekjes op de huid zorgen. Vaak zijn deze stoffen op de ingrediëntenlijst overigens terug te vinden in de noemer van parfum of fragrance. Producenten hoeven niet aan te geven welke geurstoffen ze precies hebben toegevoegd en in welke mate.

Er zijn ook geurstoffen die wél apart op het etiket moeten worden vermeld, omdat van hen bekend is dat ze bij veel consumenten problemen opleveren. Het gaat om deze 26 stoffen:

Geurstoffen die op de verpakking vermeld moeten worden

  1. Geraniol

  2. Linalool

  3. Citronellol

  4. D-limonene

  5. Eugenol

  6. Lilial (butylphenyl methylpropional)

  7. Citral

  8. Hexyl cinnamal

  9. Benzyl salicylate

  10. Coumarin

  11. Lyral (hydroxyisohexyl-3-cyclohexene carboxaldehyde)

  12. Benzyl benzoate

  13. Isomethylionon

  14. Hydroxycitronellal

  15. Benzyl alcohol

  16. Cinnamyl alcohol

  17. Isoeugenol

  18. Amyl cinnamal

  19. Cinnamal

  20. Farnesol

  21. Benzyl cinnamate

  22. Oak moss

  23. Anisyl alcohol

  24. Amylcinnamyl alcohol

  25. Methyl heptine carbonate

  26. Tree moss


Ook al alcoholen kunnen erg uitdrogend zijn, wel is er in alcoholen een belangrijk onderscheidt te maken in goede en slechte alcholen.

Goede alcoholen

  • Cetyl Alcohol

  • Cetearyl Alcohol

  • Lanolin Alcohol

  • Stearyl alcohol

  • Myristyl alcohol

Slechte alcholen


Bewaarstoffen of ingredïenten die de houdbaarheid van de producten verlengen zijn nodig maar ook hiervan zijn er een aantal die erg irriterend kunnen zijn. Het gaat vooral om de stoffen methylisothiazolinone, diazolidinyl urea en triethanolamine.


Tot slot zijn er sommige zonnefilters die beter vermeden kunnen worden. Zo zijn er uv-filters die niet goed tegen zonlicht kunnen en daardoor voor huidproblemen zorgen. De ergste filters dringen te ver door in het lichaam en zouden mogelijk hormoonverstorend werken.

Deze filters kunnen negatieve effecten hebben en kunnen dus beter vermeden worden.

Zonnefilters die beter vermeden kunnen worden

  • Benzophenone-3 (oxybenzone)

  • Benzophenone 4 (sulisobenzone)

  • 4-methylbenzylidene Camphor (enzacamene)

  • Homomenthyl Salicylate (homosalate)

  • Ethylhexyl Methoxycinnamate of Octyl Methoxycinnamate (oxtinoxate)

  • Octocrylene

  • Octyldimethyl PABA / Ethylhexyl Dimethyl PABA (padimate O)

  • Isoamyl p-Methoxycinnamate (amiloxate)


Mocht je nu in de zon zitten en alleen een zonnebrandcrème met een slechte uv-filter bij de hand hebben, breng dan toch een goede laag aan. Je kunt je namelijk altijd beter berschermen tegen de zon met een ‘slecht’ product, dan helemaal niet.

Wat je wél in je crème wilt? Hydraterende stoffen zoals bijvoorbeeld hyaluronzuur. Om de huid te verbeteren of zo gezond mogelijk te houden bevat een crème het liefst ook actieve ingrediënten die net iets meer doen voor de huid. Zo zijn er stoffen die de huid kunnen kalmeren, pigmentvlekken kunnen oplichten en rimpeltjes doen verminderen. Niacinamide, ceramiden, vitamine C, vitamine E en zoethoutwortelextract zijn een aantal zeer geliefde en veel gebruikte ingrediënten in huidverzorging.

De verpakking

De vepakking van je créme of moisturizer is erg belangrijk. Vroeger werden voornamelijk potjes gebruik, hoewel ze als praktisch werden ervaren en mooi staan in de badkamer zijn ze funest voor de houdbaarheid en het behoud van de kwaliteit van het product. Iedere keer dat je met je vinger of spatel in het product gaat introduceer je bacteriën, welke zich vervolgens in de créme kunnen nestelen. Ook zorgt het meerdere malen per dag open- en dichtdraaien van het potje dat er zuurstof bij de crème komt. Dat is vooral een probleem bij producten met actieve ingrediënten zoals vitamine C, deze verliezen hierdoor namelijk hun werkzaamheid. De beste keuze is een airless pompverpakking. Dan blijft je crème schoon en kan er ook geen zuurstof bij komen. Alle crémes van SPA hebben een dergelijke verpakking, bekijk ze hier.

Soms zie je ook moisturizers in een tubeverpakking. Op deze manier kom je ook niet in aanraking met de crème, maar zuurstof blijft een probleem. Als je product actieve ingrediënten bevat, blijft een airless pompverpakking de beste optie.

Wel of geen SPF in je crème? Aan veel crémes en moisturizers is vandaag de dag een SPF (Sun Protection Factor) toegevoegd. Dit is natuurlijk makkelijk omdat het een stap in de verzorgingsroutine scheelt. Ik zou toch liever een apart zonnebrandproduct gebruiken. De meeste mensen brengen namelijk verre weg niet genoeg aan van een SPF om de zonbescherming te krijgen die deze zou moeten bieden, laat staan als hij ook nog vermengd is met een créme of moisturizer. Verder zorgen die toegevoegde uv-filters ervoor dat er minder ruimte overblijft in het product voor actieve ingrediënten én hebben ze invloed op de werkzaamheid van die actieve stoffen als ze wel worden toegevoegd. En juist die werkzame ingrediënten kunnen zoveel voor je huid betekenen. Kies dus bij voorkeur voor een moisturizer zonder SPF en breng een aparte SPF aan óver de moisturizer.

Groetjes,


Zenzi

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


Verzending binnen twee werkdagen | Gratis verzending vanaf €75

bottom of page