top of page

Wat een reinigingsproduct doet voor je huid.

Bijgewerkt op: 15 okt. 2022


Reinigen is een belangrijke stap in het verkrijgen van een egale en gezonde huid.

Een goede huidverzorging begint met het reinigen van je huid. In deze blog leg ik uit waarom het gebruik van een reiniger zo belangrijk is, waarom alleen wassen met water niet voldoende is, wat een goede reiniger niet moet bevatten en hoe u hem beste gebruikt.


Waarom een reiniger?

Gedurende de dag stapelen talg, dode huidcellen, zweet, uitlaatgassen, en vuil zich op. Maak je dit niet schoon, dan zal je huid er dof en onregelmatig uit gaan zien. De poriën kunnen verstoppen en je loopt meer kans op het krijgen van puistjes. Bovendien vormen ze op termijn een 'laagje' op de huid waardoor werkzame stoffen in een toner, créme, serum of ampul minder goed goed doordringen in de huid. De ideale reiniging doet zijn werk zonder de barrièrefunctie van de huid te verstoren. Deze barrièrefunctie ivan de huid speelt een belangrijke rol in het buiten houden van een hoop micro-organismen zoals bacteriën. Deze barrièrefunctie raakt snel verstoord door een te agressieve reiniger. Wanneer de barrièrefunctie verstoord raakt is de huid makkelijk toegankelijk voor verschillende micro-organismen zoals bacteriën en schimmels.


Waarom je gezicht wassen met enkel water niet voldoende is.

Wanneer je een vette pan af wilt wassen lukt dit niet met alleen water, daarvoor is een afwasmiddel nodig. anders blijft er veel vet en vuil achter. Vetten lossen namelijk niet in water op. Om het vet in de pan af te breken is een afwasmiddel of zeep nodig. Talg is ook een vet. Als we onze huid alleen met water wassen is dit, net als bij een pan, niet voldoende. Door talg dat achter blijft en zich met verloop van tijd ophoopt neemt de kans op verstopping van de talgklier(en) toe. Ook kun je met alleen water make-up resten niet verwijderen. Ook make-up bevat vaak vetten waardoor dus ook deze niet volledig verwijdert wordt.


Wat zit er niet in een goede reiniger?

Het kan lastig zijn een goede reiniger te vinden, maar dit is dus wel erg belangrijk. Geruik van een reinigsproduct dat niet geschikt is voor jouw huid, is een vragen voor problemen en van invloed op alle volgende stappen van je huidverzorgingsroutine.

Aan een reiniger hoeven geen actieve stoffen zoals bijvoorbeeld anti-oxidanten toegevoegd te worden. De reiniger wordt toch direct weer afgespoeld. Zonde van het geld en de ingrdiënten dus. Een mild reinigingsproduct behoort geen irriterende ingrediënten zoals parfums, kleurstoffen, Sodium lauryl sulfaat en alcoholen te bevatten.

Kies altijd een in water oplosbare reiniger. Dit betekent je deze na het wassen ook weer af kan spoelen met water. Reinigingsdoekjes en reinigers die je met een watje gebruikt laten vaak resten achter en kunnen zo juist voor problemen zorgen.


Gebruik

Een reiniger gebruik je over het algemeen zowel ’s ochtends als ’s avonds. Heb je een erg droge en gevoelige huid of bijvoorbeeld last van rosacea dan kan het in sommige gevallen volstaan alleen ’s avonds te reinigen. Bij het reinigen heb je slechts een kleine hoeveelheid van het product nodig. Gebruik altijd lauw water om je huid mee af te spoelen; dit is minder irriterend voor de huid dan erg koud of juist warm water. Voordat je je gezicht reinigd kan je ervoor kiezen eerst je oog make-up te verwijderen speciale make-up remover. Als je reiniger in de douche gebruikt en je haar ook nog wilt wassen, doe dit dan eerst. In veel shampoos zitten namelijk stoffen die de huid kunnen irriteren en deze kun je dan direct weer van het huidoppervlak verwijderen.


Let op!

De meeste mensen zullen het gevoel van een trekkerig/schraal gezicht na het reinigen herkennen, maar dit is zeker niet de bedoeling. Na het reinigen mag de huid niet droog en/of trekkerig aanvoelen. Is dit wel het geval dan is de reiniger te agressief voor jou huid en droogt hij hem teveel uit. Het uitdrogen van de huid is nooit goed. Als je al een droge huid hebt is het extra oppassen geblazen. Een droge huid is namelijk erg vatbaar voor de invloeden van buitenaf. Heb je een vette huid en je huid is droog na het wassen, dan betekent dit dat de reniger teveel talg verwijdert. De natuurlijk reactie van de huid is nu om meer talg te gaan produceren want de huid is 'droog’. Door deze extra aanmaak van talg wordt de huid juist alleen maar nog vetter. Om dezelfde rede is het overigens belangrijk om óók bij acne gebruik te maken van een hydraterende créme.


Samenvattend is een goede reiniger:
  • In water oplosbaar (moet dus met water afgespoeld worden)

  • Vrij van irriterende stoffen als parfum, kleurstoffen, alcohol en desinfecterende stoffen

  • Mild (vrij van aggresieve schoonmaakmiddelen)

  • Een product dat geen droog/trekkerig of juist vet gevoel achterlaat na gebruik

  • Weinig van nodig

Op zoek naar een geschikt reinigsproduct voor uw huidtype? Neem een kijkje in de webshop voor meer informatie. Nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op!


Groetjes, Zenzi
8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Verzending binnen twee werkdagen | Gratis verzending vanaf €75

bottom of page