top of page

Wat is het verschil tussen een droge en vochtarme huid?

Bijgewerkt op: 4 mrt.


Meisje mer eucalyptus tak.

Wist u dat een droge huid en een vochtarme huid niet hetzelfde zijn? In de praktijk merk ik dat dit verschil lang niet bij iedereen duidelijk is. In deze blog ga ik u het verschil tussen beide zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen. Wat is het verschil tussen een droge en vochtarme huid?


Het verschil tussen en droge en een vochtarme huid is het eenvoudigst uit te leggen als volgt;


een droge huid heeft een tekort aan vet, en een vochtarme huid een tekort aan vocht.

Als je een vette huid hebt, kun je dus alsnog een vochtarme huid hebben. Een vette en een droge huid tegelijk kan dus niet.


De droge huid In onze huid bevinden zich verschillende vetten, de belangrijkste is talg. Talg wordt door de huid geproduceerd en heeft een aantal belangrijke functies. Een daar van is zijn rol in de vorming van de huidbarrière. De huidbarrière is te zien als een laagje vetten dat zorgt dat er geen of weinig vocht uit de huid verdampt en er minder schadelijke stoffen de huid binnen kunnen dringen. Bij een droge huid is vaak sprake van een beschadigde huidbarrière. Deze beschadiging van de huidbarrière ontstaat door een tekort aan huidvetten. Dit tekort aan huidvetten, ook wel lipiden genoemd, kan verschillende oorzaken hebben. Soms is de huid van nature erg droog, of komt hij veel in aanraking komt met producten die huid uitdrogen zoals zeep. Zepen en agressieve reinigingsproducten zoals schoonmaakmiddelen lossen de lipiden op waardoor de (nog verder) uitdroogt.


Een droge huid herken je aan schilfertjes of ruwe plekjes. Een droge huid voelt vaak kwetsbaar en trekkerig aan. De huid ziet er wel wat voller uit, dan de vochtarme huid. Er zijn minder lijntjes zichtbaar dan bij een vochtarme huid. De huid voelt daarnaast nooit vet aan en glimt niet.


Wat heeft een droge huid nodig?

Een droge huid heeft baat bij vetten en oliën die de huidbarrière als het ware opvullen en/of imiteren. Zo kan de huid herstellen en voelt deze minder droog aan. Het is voor de droge huid ook heel fijn om eens per week een hydraterend maskertje te gebruiken. Dit vult de bovenste huidlaag (tijdelijk) op met goede vetten en maakt de huid zacht. Scrubben is bij de droge huid niet de beste keuze, dit kan de huid nog verder beschadigen en daarmee uitdrogen. Kies bij een droge huid voor een scrub die dode huidcellen verwijderd met en enzymen en niet met fysieke grove korrels. Voor het reinigen van de droge huid is de beste keuze een milde reinigingsmelk en/of lotion die zacht is voor je huid. Het liefst bevat deze reiniger niet al te veel parfum, alcohol en sulfaten.


De vochtarme huid

Bij een vochtarme huid bevat de huid niet genoeg water. Het kan zijn dat dit tekort ontstaat omdat vocht uit de huid verdampt, je hebt dan een droge én vochtarme huid. Het kan ook zijn dat de huid niet goed vocht kan binden. Soms wordt er dan een hele vette huidverzorging gebruikt, maar dit zal niet helpen omdat er juist vocht nodig is. Een vochtarme huid herken je aan een huid die er “leeg” uitziet, de huid vertoont fijne lijntjes en rimpeltjes. Als je een vette crème gebruikt, blijft deze er vaak op liggen.


Wat heeft een vochtarme huid nodig De verzorging van de vochtarme huid staat in het teken van hydratatie. Crèmes met vochtbindende ingrediënten, die ervoor zorgen dat vocht beter wordt vastgehouden in de huid, zijn de beste keuze. Hyaluronzuur is zo'n dergelijk en veelgebruikt ingrediënt. Ook bij een vochtarme huid is de beste keuze een milde reinigingsmelk en/of lotion die zacht is voor je huid. Het liefst bevat deze reiniger niet al te veel parfum, alcohol en sulfaten. Een vochtarme huid kan er veel baat bij hebben een keer in de week te scrubben of exfoliëren. Door de dode huidcellen te verwijderen, kunnen de ingrediënten van een crème of serum beter worden opgenomen. Kies bij een droge én vochtarme huid voor een scrub die dode huidcellen verwijderd met en enzymen en niet met fysieke grove korrels. Bij een vette huid zijn beide type scrubs van toepassing. Kies verder voor hydraterende producten die daarnaast bijvoorbeeld ook hyaluronzuur en glycerine bevatten.

Verder kun je ook rekening houden met je leefstijl en leefomgeving. Zorg dat je op een dag voldoende vocht binnen krijgt in de vorm van water en (groene) thee. Je kunt ook planten in je dagelijkse leefruimten zetten, omdat planten zorgen voor een goede luchtvochtigheid.


Wilt u graag meer weten over uw huidtype? Of een productadvies? Neem dan vrijblijvend contact op. Ook met andere vragen bent u natuurlijk van harte welkom.


Groetjes,


Zenzi


4 weergaven0 opmerkingen

Comments


Verzending binnen twee werkdagen | Gratis verzending vanaf €75

bottom of page